Tovább növekszik az áramfogyasztás hazánkban

2021.07.01. 5:04
A MAVIR előrejelzése 2030-ra már 8000 megawattos áramfogyasztási csúcsokat prognosztizál.

Az elmúlt hetekben többször megdőlt a nyári bruttó áramfogyasztás rekordja Magyarországon. Először június 22-én 6660 megawattos csúcsot regisztrált a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Egy nappal később, június 23-án újabb, 6814 megawattos történelmi nyári rekordot mért a MAVIR, majd június 24-én ez is megdőlt, amikor 6940 megawattot regisztráltak.

Ez az érték mindössze 179 megawattal marad el a 7119 megawattos abszolút rendszerterhelési csúcstól, amit 2021. február 11-én, fűtési szezonban mértek.


A júniusi csúcsértékek kivétel nélkül a 18 óra utáni időszakban születtek, 27,7–30,2 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett. A kora esti órákban regisztrált rekordok időszakában a naperőművek a beépített kapacitásuk mindössze 10-15%-ával tudtak hozzájárulni a villamosenergia-termeléshez, a június 24-i 6940 megawattos rekord áramigény 37%-át importból kellett fedezni.

Tihanyi Zoltán, a MAVIR Zrt. rendszerirányítási és piacműködtetési vezérigazgató-helyettese a cég honlapján megjelent közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári és téli rendszerterhelési csúcsok értékei egyre inkább megközelítik egymást, így hazánk rendszerterhelési karakterisztikája hasonló jegyeket kezd mutatni a mediterrán országokéval. A MAVIR prognózisa szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog.

Amint az a rendszerirányító adataiból kiolvasható, húsz éve még mindössze 4540 megawatt, tíz éve pedig 6212 megawatt volt az éves nyári rendszerterhelési rekord. A villamosenergia-fogyasztás az életszínvonal emelkedését mutatja idehaza is, akárcsak máshol a világban, a jóléttel és a technikai fejlettséggel együtt növekszik.

Magyarországon az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás még mindig jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, mindössze fele például az osztrák értéknek.


A klímaberendezések elterjedésével, az elektromos autók és a modern, energiahatékony hőszivattyús fűtés általánossá válásával számtalan új fogyasztó jelent meg a villamosenergia-rendszerben. Az előrejelzések 2030-ra már 8000 megawattos abszolút csúcsokat mutatnak, és hosszabb távon további exponenciális növekedést vetítenek előre. 

A növekvő áramigény is igazolja, hogy a hazai nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartása az ellátásbiztonság szempontjából nemzeti érdek.