Poór József – Már gyerekként hip-hop fanatikus voltam

2021.10.13. 9:01
Általános iskolás sulibulikon, sportrendezvényeken bontogatta szárnyait rapelőadóként Poór József, Dodi. Ma már együttesével, az ORIGAMiES zenekarral sokkal merészebbet álmodnak: országos ismertségű koncert- és fesztiválhelyszínek, valamint rádiók előadóiként szeretnének szerepelni.

Kevés induló zenekar áldoz annyi időt és energiát az ismeretlenből való feltörekvésbe, mint a 2019 szeptemberében alakult ORIGAMiES együttes. A nyolctagú paksi formáció nem csak a saját, magyar szövegű dalait próbálja, hanem többek közt videóklipjeik forgatásával, online és nyomtatott anyagaival, brandépítéssel, illetve önmenedzseléssel is foglalkozik. A cél pedig – Paks és Tolna megye után – az országos ismertségű koncert- és fesztiválhelyszínek, valamint rádiók „bevétele”. A hip-hop és funky elemeket kortárs, alternatív pop hatásokkal elegyítő együttes az elmúlt két évben sokat kihajto(gato)tt magából a közönség felé. A csapat egyik szövegíró rappere Poór József, aki a Program Támogatási Osztályon dolgozik szakterület vezetőként. Az in medias res kezdés után folytassuk az elején! Dodi – ahogy sokan becézik – már óvodás korában találkozott a hip-hop zenével. Révfalvi Csaba – szintén munkatársunk – barátjával kívülről fújták a Rapülők együttes dalait is. Majd lassan a rap további előadóit és a műfajjal járó öltözködést, életérzést is megismerte barátai hatására. Gyűjteni kezdte a hanghordozókat, amit a mai napig művel, gazdag vinyl-kollekciója van otthon.

Felső tagozatos volt, amikor Különcök néven Szilágyi Istvánnal együtt adták elő 3-4 számos műsorukat különböző sportrendezvényeken, általános iskolás sulibulikon. A külföldi előadók zenei alapjaira maguk írták a szöveget, amiben már akkor megjelent a lokálpatriotizmus:

Paks ez a város
Ez a csúcs város
Nincs ennél jobb hely
Reméljük, világos!


– Imádtunk fellépni, felvettük a bőgatyát, a sapkát és a nagyméretű mezeket. A sportos  fellépéseinket apum intézte, anyum pedig odahaza fülelte, ahogy a felvételeinket készítjük hosszú órákon keresztül – eleveníti fel a kezdeteket és hozzáteszi, szerinte édesanyja jobban szerette,  amikor trombitált, szívesebben kísérte el növendékhangversenyre.

Bármilyen nyelvű rap zenét meghallgat, de a nagy kedvence a francia, amit Európa egyik legjobbjának tart. Már gyerekként hip-hop fanatikusok voltak, a külföldi szövegeket hol szlengszótárral, hol a neten kutatva fordították, majd a szövegkörnyezetből összekombinálták a mondanivalót. Így nagyon sokat tanultak angolul is.

Viszont Dodi csak magyarul ír szöveget, nem is szeretne másképp.


Természetesen kislánya, Emma születése is megihlette, két nap alatt írásban is feldolgozta élményét. Szívesen önti sorokba más történetét is egyes szám első személyben, amolyan szinkronhangként. Így volt ez a nemrégiben klip formájában is megjelent ORIGAMiES dalban, a Selyemfényben is.

Selyemfény

Kigombolt ingek a szobában
A farmerem karfán a homályban
Ördögi sauvignon egy pohárban
Gyűrött lepedőn fekszem és korán van
Fotóalbumok és képkockák
Most dobozban még tegnap a fényt hozták
A könnytől átitatott párnahuzatok
A szanaszét szakított kórházi iratok
Fájdalom a vállamon elterül
Utolsó szavaid itt legbelül
Egyedül élem meg mit ketten kéne
Még bírja a test, de a lélek rég nem
Tépem a pólód és magamhoz húzom
A hangodat hallom, de nem vagy a mólón
Ugranom kéne, felnézek az égre
A csillagok között találkozunk végre

Hogy az „erős hobbiként” aposztrofált együttessel elérjék céljukat, Dodi folyamatosan tanul, zenei menedzsment- és stúdió hangtechnikusi képzéseket is elvégzett már. És ugyan nincsen varázspálcájuk, nem tudják a tuti receptet, de sokat dolgoznak a várt sikerért.