Még lehet jelentkezni a Paks II. Akadémiára

2021.01.14. 9:58
A Pannon Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen indul ebben a félévben a Paks II. Akadémia keretében nukleáris szakemberképzés.

Mindazok, akik szeretnének új, a nukleáris területen alkalmazható képesítésre szert tenni, akár néhány héten belül megkezdhetik tanulmányaikat, hiszen három egyetem is indít keresztféléves atomerőművi üzemeltetési szakmérnök, illetve szakember szakirányú továbbképzést. A Pannon Egyetemen (PE) január 15-ig várják a jelentkezőket, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) január 20-a, a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) pedig január 31-e a jelentkezési határidő. Mittler István a két atomerőművi blokk építésével megbízott Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőmű építés előkészítő fázisában és az üzemeltetés során is sok jól képzett szakemberre lesz szükség. Annak érdekében, hogy a szakembergárda rendelkezésre álljon különféle képzési programokat hívott életre a Paks II. Zrt. Ezek egyike a Paks II. Akadémia, amely az eddigi tapasztalatok szerint igen népszerű. Az első körben – a 2019-2020-as tanévben – hat egyetemen indult el az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzés. – A Pannon Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen keresztféléves rendben indult a képzés, így még nem végeztek a hallgatók, de a másik négy egyetemen közel hatvanan fejezték be sikerrel tanulmányaikat – foglalta össze Mittler István. Hozzátette, volt olyan egyetem, ahol a finanszírozott helyek megteltével önköltségen is képezték magukat néhányan. A jó tapasztalatok tükrében az a döntés született, hogy a második körben a hallgatói létszámot és a támogatási összeget is növeli a cég. Így ősszel a maximális támogatott hallgatói létszámokat kihasználva a Dunaújvárosi Egyetemen 25 fő, az Miskolci Egyetemen és a Debreceni Egyetemen pedig 15-15 fő kezdte meg az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzést Paks II. finanszírozásában. – Külön öröm, hogy a Dunaújvárosi Egyetemen a 25 fős kvótán felül tizenhárman önköltséges módon kezdték meg a tanulmányaikat, ami bizonyítja a képzés létjogosultságát.

– A szakirányú továbbképzés két féléve alatt a gyakorlatban kiválóan hasznosítható tudást kapnak az energiaipar ezen szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai folyamatairól, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről – emelte ki Mittler István hozzátéve, hogy a Paks II. Zrt. karrierportálján és az egyetemek honlapján további információkat találnak az érdeklődők.