Közös Kutatóközpont: az atomenergia biztonságos és fenntartható energiaforrás

2021.03.31. 11:11
Az Európai Bizottság tudományos szolgálata biztonságos és tiszta energiaforrásnak minősítette a nukleáris energiát.

Az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott uniós környezetvédelmi kritériumoknak, biztonságos és fenntartható energiaforrás – írja friss tanulmányában az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre, JRC).
Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében kijelentette, a Közös Kutatóközpont jelentése egyértelműen megerősítette Magyarország klíma- és energiapolitikájának helyességét.

Az Európai Bizottság több mint egy éve dolgozik a szigorú környezetvédelmi kritériumrendszer alapján fenntarthatónak minősülő tevékenységek listájának előkészítésén – áll a közleményben. A brüsszeli intézmény 2020-ban tudományos szolgálatát, a Közös Kutatóközpontot bízta meg a nukleáris energia helyzetének független elemzésével. 

A közlemény szerint a Közös Kutatóközpont tanulmánya egyértelműen rögzíti, hogy az atomenergia teljes mértékben megfelel a korábban meghatározott környezetvédelmi kritériumoknak.

A JRC megállapítja, hogy a megújulókhoz hasonlóan az atomenergia környezetbarát technológia. A nukleáris energia  felhasználásával biztonságosan lehet nagy mennyiségű, olcsó villamos energiát termelni károsanyag kibocsátása nélkül.
 
Magyarország a közelmúltban több uniós tagállammal, köztük Franciaországgal közösen az atomenergia hosszú távú, fenntartható alkalmazása mellett érvelt az Európai Bizottság készülő jogszabálytervezetéhez kapcsolódóan. A magyar álláspont szerint a technológiasemlegesség elvét, valamint a tagállamok saját energiamixük meghatározásához való jogát tiszteletben kell tartani, beleértve a nukleáris energiát is – emlékeztet a közlemény.