Sajtószoba

A Paks II. projektről

A Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Paks II. Zrt.) fő célja az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a beruházás lebonyolítása, majd az új blokkok üzemeltetése.

A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, illetve Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. 

Az új blokkokkal Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hiszen a kellő mennyiségű áram az országhatáron belülről lesz biztosítható, így csökkentve hazánk importfüggőségét.

A nukleáris energia az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontos eszköze is, hiszen az atomerőművek működése nem jár szén-dioxid-kibocsátással. A két új blokk üzemeltetése évente 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé. 

Az új atomerőművi blokkok létesítése az évszázad ipari beruházása Magyarországon, egyúttal Közép-Európa legnagyobb építés alatt álló infrastrukturális projektje. Az építkezés időszakában, csúcsidőben mintegy tízezer embernek ad majd munkát, és további 10-15 ezer munkahely létesülhet a kapcsolódó feladatoknak és munkáknak köszönhetően országszerte. 

A Paks II. nemzetközi projekt, amely a fővállalkozó Roszatom orosz atomenergetikai konszern mellett számos nagy nyugati beszállítóval együttműködve valósul meg. Az irányítástechnikai beszerzést például a német–francia Framatome–Siemens konzorcium, a turbinasziget megvalósítását pedig az amerikai–francia GE nyerte el. A beruházás nemzetközi követelményeken alapul, az új blokkok európai és világszervezetek – többek közt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége és a European Utility Requirements – által lefektetett szabványok és előírások szerint épülnek.

A projekt kétéves, összetett és részletes hatósági felülvizsgálat eredményeként 2022-ben megkapta az Országos Atomenergia Hivatal létesítési engedélyét és számos további kulcsengedélyt, többek közt az 5. blokki nukleáris sziget építési engedélyét és a hosszú gyártási idejű berendezések gyártási engedélyét. Ezek birtokában megkezdődött a reaktortartályok, olvadékcsapdák gyártása, az új atomerőmű építési területén pedig megtörtént a gödörnyitás, folynak a talajelőkészítő munkák.
 

Korábbi sajtóközlemények