Együtt a klímavédelemért

A klímaváltozás megállításáért folytatott küzdelemben az atomerőműveket nem lehet nélkülözni. A nukleáris energiatermelés az egyik legkisebb karbonintenzitású energiatermelési mód, vagyis úgy nyerünk villamos energiát, hogy közben nem kerül a levegőbe éghajlatváltozást okozó gáz (jellemzősen szén-dioxid). Ez fontos a globális felmelegedés elleni küzdelem szempontjából.

Paks II. több (17 millió tonna) szén-dioxidot fog megtakarítani önmagában, mint a hazai közlekedési szektor teljes (12 millió tonna) szén-dioxid kibocsátása. A megspórolt 17 millió tonna káros anyag közel háromszorosa annak a mennyiségnek, amelyet Magyarország erdős területei éves szinten képesek elnyelni (6 millió tonna/év)

A Nemzetközi Energia Ügynökség 2019 május végén publikált tanulmánya  szerint, ha nem épülnek új atomerőművek vagy nem történik  meg az üzemidő-hosszabbításuk,  veszélybe kerülhet a globális ellátásbiztonsági és klímavédelmi célok teljesülése. A nemzetközi szervezet  jelentésében 2040-ig a beépített nukleáris kapacitások további jelentős bővülését prognosztizálja, várakozásaik szerint az atomenergia részaránya a világ egyre növekvő energiatermeléséből 11-ről akár 18 százalékra nőhet. A Nemzetközi Energiaügynökség World Energy Outlook című kiadványa a Párizsi Klímaegyezmény célja csak akkor teljesíthető, ha a nukleáris energia részaránya a világ áramtermelésében minimum 15 százalék lesz.