Feljebb
Bejelentkezés
HU | EN

MVM Paks II. Zrt.

MVM Paks II. Zrt.

Skip Navigation LinksMVM Paks II. Zrt. » MVM Paks II. Zrt. » Média » Interaktív tájékoztató kamion

Skip Navigation LinksInteraktív tájékoztató kamion

 

A kamion feladata

Az interaktív tájékoztató kamion feladata mobil látogatóközpontként megismertetni Magyarország lakosságával az atomenergiát, annak fontosságát, biztonságos és környezetkímélő felhasználását, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepét. A kamion üzemeltetésének célja, hogy azok számára is elérhetővé tegye ezeket az információkat, akiknek nem áll módjukban felkeresni a szintén széleskörű tájékoztatást nyújtó paksi Tájékoztató és Látogatóközpontot. A kamion 2009 óta járja az ország különböző településeit, fesztiváljait, rendezvényeit, hogy minél többen megismerkedhessenek az atomenergiával.

 

Kezdődik a mobil interaktív kiállítás nyári fesztiválkörútja

Az atomenergiát és a Paks II. projektet bemutató interaktív kiállítás 2017-ben nyolc nagy nyári fesztiválon várja az érdeklődőket látványos elemekkel, feltöltődési lehetőségekkel, játékokkal.

A mobil interaktív kiállítás 2009-ben kezdte meg országjárását, ez idő alatt több mint 250 ezer vendéget fogadott. A tájékoztató körút 2017 nyarán nyolc nagy hazai fesztiválon folytatódik. Az interaktív kamion felkeresi a VOLT Fesztivált (június 26. – július 1.), a Balaton Soundot (július 5-9.), az EFOTT-ot (július 11-16.) és a Campus Fesztivált (július 19-22.), majd ellátogat az East Festre (július 25-29.), a Sziget Fesztiválra (augusztus 9-15.), a Debreceni Virágkarneválra (augusztus 18-20.) és a Szegedi Ifjúsági Napokra (augusztus 23-26.).

A látogatók interaktív táblákon ismerhetik meg az atomenergiát, a Paksi Atomerőmű üzemelő négy blokkját, valamint a két új atomerőművi blokk létesítését. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe, tájékozódhatnak a beruházás jelentőségéről, társadalmi, gazdasági és környezeti hatásairól, szerepéről. A vendégek számtalan fotót láthatnak a Paks II. projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről. Emellett kisfilmek révén megismerhetik többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehetnek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhetik a témában szerzett tudásukat is, a tesztgépeken adott megfelelő számú helyes válaszért tárgynyereményben részesülnek.

A tájékoztatás mellett – a korábbi fesztiválkörutakhoz hasonlóan – fontos szerepe lesz a szórakozásnak, kikapcsolódásnak. Az energiatermelő kerékpárral bárki megtapasztalhatja, mekkora energiát kell kifejteni egy-egy mindennapi használati tárgy rövid ideig tartó üzemeltetéséhez. Az interaktív kamion mellett felállított energiaszigeten lehetőség nyílik a mobiltelefonok feltöltésére, a szerencsekereket megforgató, illetve a sorsjegyek közül választó fesztiválozók pedig tárgynyereménnyel gazdagodhatnak. A pihenés feltételei szintén adottak az árnyékban, babzsákokon vagy függőágyakban fekve.

A játszani vágyó látogatók számára további lehetőséget jelent a QR-kódos játék, amely révén mindennap egy-egy napijegyet lehet nyerni a tájékoztató jármű következő állomására (például a VOLT-on a nyeremény egy-egy Balaton Sound napijegy, majd a Balaton Soundon egy-egy EFOTT napijegy). A játék során a kiállítás területén elhelyezett három QR-kód leolvasásával állítható össze naponta egy-egy Paks II.-vel kapcsolatos mondat. A helyes megfejtést a helyszínen leadók közül nyilvános sorsoláson derül ki a győztes, mindennap 16:30-kor az interaktív kamionnál. A nyeremény átvétele csak személyesen lehetséges. A játék további részletei a kiállítás helyszínén ismerhetők meg.